پیدیده روانگرایی چیست؟ (به همراه فیلم)

پدیده #روانگرایی خود را با پخش شدن اب گل آلود روی سطح نشان میدهد. عوارضی ناشی از روانگرایی بسته به شرایط رخ می دهد مثل گسترش جانبی Sand boil (جوشش ماسه) نشست افتادگی بالازدگی …..
برخی نکات آموزشی و مهم این مطالعه که برای جامعه علمی ایران می تواند کارآمد باشد.
*اخبار این سونامی(در واقع این رخداد ناشی از یک سونامی بوده است) تحت تاثیر حادثه راکتور اتمی فوکوشیما قرار گرفت. نکته حایز اهمیت اینکه انتشار مواد رادیواکتیو این راکتور توسط تکنیک
Ground Freezing
متوقف شد که البته در این گزارش به این تکنیک و علاج مشکل اشاره نشده بود.
*مردم شهرهایی که تحت اثر این سونامی قرارگرفته بودند تا ماه ها بخاطر روانگرایی که بر تاسیسات فاضلاب،تاسیسات گاز،برق اثر گذاشته بود به سختی زندگی را گذران میکردند و ماه ها توریست به ژاپن نیامد.(برگرفته از گزارش روزنامه گاردین از زلزله2011 ژاپن)
*ژاپنی ها برای توسعه کشورشان با استفاده از لایروبی دریا ،مصالح کف دریا(ماسه) را به حاشیه شهرهای بندری شان اضافه میکردند که این کار از قرن17 شروع شده بود. مناطقی که در سالهای دور ساخته شده بود کمتر تحت تاثیر روانگرایی قرار گرفته بود و این پدیده بیشتر در مناطقی که در سالهای نزدیک به زلزله ساخته شده بودند رخ داده بود. (الزاما روانگرایی در منطقه ای که ماسه دارد رخ نمیدهد)
*روانگرایی تابعی از فاصله کانونی زلزله نیست . قرار نیست جایی که از گسل دور است روانگرا نشود اما جایی که نزدیک است روانگرا شود.
*کمیته ای که تحت هدایت #ایشاهارا مطالعات #روانگرایی را انجام داده بود یک استاندارد برای بررسی میزان تخریب و تاثیرات روانگرایی تدوین کرده بود.
*زمان فوران کردن آب بسته به مناطق مختلف(بسته به مصالح و ارتفاع آب زیرزمینی )،متفاوت بوده است بطوری که در برخی مناطق آب بلافاصله بعد از زلزله اصلی بیرون زده است در برخی چند دقیقه بعد از پس لرزه ها. یقینا ارتفاع این فواره آب هم بسته به مناطق مختلف،متفاوت بوده است.
*میزان و زمان نشست ویا افتادگی سازه ها ناشی از روانگرایی هم در مناطق مختلف متفاوت بوده است کمااینکه در مواردی یک روز بعد از روانگرایی،نشست ساختمان رخ داده بود.
*در مطالعات ژیوتکنیکی این حادثه پارامترهای ژیوتکنیکی و سازه ای قبل و بعد #زلزله باهم مقایسه شدند. کاری که باید در شهرهای زلزله خیز ایران هم صورت بگیرد و پیش از رخداد زلزله حداقل با #GPS روی پشت بام ساختمان، مختصات محل خاصی از ساختمان اندازه گیری شود و سپس بعد از زلزله هم مختصات ارزیابی شود تا امکان مقایسه وضعیت ساختمان قبل و بعد از زلزله ممکن باشد.
*داشتن مختصات قبل از زلزله ساختمان های با فونداسیون خاص یا اسکلت خاص و مقایسه ان با شرایط بعد زلزله این اطمینان را به مهندسان ژاپن داد که کدام سیستم در مقابل زلزله پاسخ بهتر داشته است.(کاری که در شهرهای زلزله خیز ایران باید صورت گیرد.)
*وجود کانال های زهکشی در شهرها باعث کاهش تاثیرات روانگرایی شده بود. همچنین شمع #SCP پاسخ لرزه ای مناسبی داشته و خسارت ناشی از روانگرایی نداشتند
*باتوجه به اثرات روانگرایی و افتادگی ساختمان ها،فواصل
ساختمان ها بعد از این زلزله موردبازنگری قرار گرفت.
پ.ن:#سونامی، ناشی از زلزله ای است که در دریا رخ میدهد. قطعا گسلی که گسیختگی ان باعث سونامی میشود یک #گسل #شیب_لغز است و گسل های #امتدادلغز منشا سونامی نخواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.