دلیل فراوانی بازالتها و گرانیتها

شاید تا به حال به این فکر افتاده اید که چرا بازالت ها و گرانیت ها فراوانترین سنگهای آذرین در روی زمین هستند به همین دلیل تیم طلا دانلود یک مقاله ای با عنوان دلیل فراوانی بازالت ها و گرانیت ها برای شما همراهان همیشگی عزیز آماده کرده است که آن را در ادامه باهم میخوانیم….
انشالله با حمایت شما عزیزان به زودی نسخه ویدیویی این مقاله نیز در طلادانلود منتشر خواهد شد.
چرا بازالت ها و گرانیت ها فراوانترین سنگ ها هستند ؟
بازالت ها فراوانترین سنگهای آذرین بیرونی و گرانیت ها فراوانترین سنگهای آذرین درونی هستند.
این موضوع را این طور توجیه میکنیم که ماگمای غلیظ اسیدی (گرانیت) برای بالا آمدن در منطقه کم و بیش عمیق متوقف می شود، بدون اینکه بتواند به سطح زمین برسد. در عوض ماگمای رقیق بازالتی تقریبا همیشه به سطح زمین می رسد زیرا :
یک ماگما هنگامی میتواند نفوذ کند که به صورت مایع باشد یا به عبارت بهتر وقتی که درجه حرارت آن از منحنی سولیدوس بیشتر باشد.
هر قدر فشار کمتر باشد درجه حرارت سولیدوس گرانیتها به تدریج افزایش می یابد و این برعکس درجه حرارت سولیدوس بازالت هاست.حال اگر ماگمای گرانیتی در نقطه A یعنی از عمق 14 کیلومتری سطح زمین بالا آید و در این عمق 700 درجه سانتیگراد حرارت داشته باشد به شرط آنکه حرارت از دست ندهد (آدیاباتیک یا بی در رو) این ماگما در عمق 5.7 کیلومتر کاملا متبلور خواهد شد (نقطه a) و برای اینکه به سطح برسد و ریولیت تولید کند باید دارای درجه حرارت بالاتر از 960 درجه سانتیگراد باشدو این از یک ماگمای آناتکسی بعید و حتی غیر ممکن است. با این ترتیب یک ماگمای گرانیتی آبدار است و آب درجه حرارت ذوب را کاهش می دهد. با بالا آمدن و کاهش فشار مقدار مواد فرار و بالاخص آب آن کاهش می یابدو در نتیجه در همان درجه حرارت به شرایط انجماد نزدیک می شود. به همین دلیل است که ریولیت ها کمیاب و انفجاری هستند، در جالی که از نظر منشا با گرانیت تفاوتی ندارند.
در جدول زیر عمقی که ماگمای گرانیتی با توجه به درجه حرارت خود بالا می آید ملاحضه می شود:
درجه حرارت ماگمای اسیدی
- 665
- 700
- 740
- 780
- 840
- 860
حداکثر سطحی که خواهد رسید
- 11 کیلومتر
- 5.7 کیلومتر
- 3.1 کیلومتر
- 1.7 کیلومتر
- 900 کیلومتر
- 500 کیلومتر
برعکس، یک ماگمای بازالتی با حرارت و فشار نقطه B (همان شکل) اگر با حرارت ثابت به سطح زمین برسد هیچ گه منحنی سولیدوس را قطع نمی کند بنابراین به صورت مایع تا سطح زمین صعود می کند و بازالت تشکیل می دهد در حالی که شانس تشکیل گابرو برای ان کم است. به طور کلی ماگمای گرانیتی ماگمای دوباره تولید شده است و در حد نهایی دگرگونی سنگهای پلیتی و گروواکها به وجود می آید و ماگمای بازالتی بکر است و برای اولین بار به سطح زمین می رسد. این ماگما محصول ذوب سنگهای دانه ای مانند اکولوژیت یا پریدوتیت است که در حرارت و فشار زیاد پایدارند.
به انتهای مقاله ” دلیل فراوانی بازالت ها و گرانیت ها ” رسیدیم امیدواریم که این مقاله سوالات شما رو پاسخ داده باشه، اگر سوالی، ابهامی و … در رابطه با متن دارید حتما از طریق کامنت ها با ما در میان بگذارید حتما ما به آنها پاسخ خواهیم داد.
مطالبی که شاید دوست داشته باشید:
دیدگاهتان را بنویسید