بررسی ریزگرد های خوزستان و ایلام و … طبق طبقه بندی اشتو و متحد

بنا به طبقه بندی علمی #آشتو و #طبقه_بندی_متحد
ذرات خاک از شن به ماسه به سیلت به رس (درشت به ریز) تقسیم بندی می شوند. تا اینجا می شود چنین عنوان کرد که با مشاهده نهشته های بادرفتی که ریزگرد ها را با خود به خوزستان و ایلام و … می اورند و ریز بودن آنها ذهن به سمت رس و سیلت بودن ذرات میرود.
در چند پایان نامه دانشجویی ذکر شده است که بخشی از ریزگردها منشا داخلی دارند و بنا به شکوایه مردم محلی از مناطقی همچون هورالعظیم و اطراف تالاب شادگان و اطراف رودخانه جراحی چنین خاکی به آسمان می آید.
معمولا #رس کف دریاچه ها یا کف رودخانه منتهی به دریا بیشتر ساختار #فولکوله دارند.در این میان رسی که ساختار فولکوله دارد از سایر رس ها سبکتر است.این سبکی اگر با وزش باد توام شود پرواز ریزگردها را بوجود می اورند.
حال چرا باد به رس های دریاچه و بخش منتهی به دریای رودخانه می وزد؟ وقتی سطح آب پایین آید دیگر در حفرات رس آب تردد نمی کند و رس تحت تابش آفتاب کاملا خشک شده در نتیجه سبک شده و با وزش باد به آسمون میرود.
میشود اینطور شبیه سازی کرد که وقتی در جاده های روستایی می روید خودرویتان گاهی کلی خاک کنار جاده که کپه شده است به آسمان بلند میکند. ان خاک هم رس است اما چون ساختار فولکوله ندارد زیاد سبک نیست که به اسمان برود و مدتها معلق باشد.
پس پایین آمدن سطح آب یا نبود آب در جلگه خوزستان همچون هورالعظیم ویا تالاب شادگان ویا روخانه جراحی باعث میشود #ریزگرد داخلی با یک وزش باد به آسمان برود.
تنها گزینه برگرداندن آب به سطحیست که این رس ها به اسمان بلند نشوند. یعنی هورالعظیم و تالاب شادگان ابگیری مناسب شوند و رودخانه جراحی هم به سطح اب گذشته اش برگردد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.